Wanneer kan een Oekraïens gezin met kinderen een aanvraag om Groeipakket indienen?

Nadat het Oekraïens gezin is ingeschreven in de gemeente, kan er een aanvraag ingediend worden bij een uitbetaler van het Groeipakket. De uitbetaler heeft de rijksregisternummers nodig van de hier aanwezige Oekraïense ouders/opvoeders om de aanvraag op te starten.

Om vlot en veilig te kunnen betalen, heeft de uitbetaler van het Groeipakket ook een Belgisch rekeningnummer van de ouders/opvoeders nodig. Het Oekraïens gezin kan eenvoudig een rekening openen bij om het even welke Belgische bank door beroep te doen op de basisbankdienst.

Wanneer kan een Oekraïens gezin een rekening openen in België?

Als het Oekraïens gezin beschikt over een attest van tijdelijke bescherming kan het bij om het even welke bank een rekening openen. Hiervoor kan men beroep doen op de basisbankdienst.

Kan ik het Oekraïens gezin helpen met het aanvragen van het Groeipakket voor de Oekraïense kinderen?

Dat is mogelijk via een aanvraag Groeipakket. De aanvraag kan rechtstreeks ingediend worden via de website, via mail of op papier bij één van de 5 uitbetalers.

Je kan hiervoor ook deze eenvoudige aanvraagtool gebruiken. Aanvragen die je indient via de tool komen automatisch terecht bij de publieke uitbetaler van het Groeipakket, FONS.

Kan ik het Groeipakket voor de kinderen van het Oekraïens gezin zelf ontvangen?

Als de ouders of opvoeders van de kinderen aanwezig zijn in het Oekraïens gezin, ontvangen zij het Groeipakket voor hun kinderen.

Als je een Oekraïens kind opvangt waarvan geen ouders of Oekraïense opvoeders in je gezin zijn, kan jij een aanvraag doen om het Groeipakket voor dat kind zelf te ontvangen.

Moet ik iets doorgeven aan de uitbetaler van mijn Groeipakket als ik een Oekraïens gezin met kinderen opvang?

Neen, je kan het gezin wel helpen om een aanvraag Groeipakket in te dienen via een uitbetaler van het Groeipakket of via deze eenvoudige aanvraagtool.

Als ik een Oekraïens gezin in mijn gezin opneem, heeft dit invloed op het Groeipakket van mijn kinderen?

Neen, jouw gezin en het Oekraïens gezin worden als afzonderlijke gezinnen beschouwd. Dit heeft dus geen gevolgen voor het Groeipakket van jouw kinderen.

Stappenplan

 Nederlands, Oekraïens, Engels en Russisch