Wat is eBox?

De eBox is een beveiligde elektronische brievenbus waarin je al je overheidsdocumenten digitaal kan ontvangen, bewaren en beheren. Het werkt als een verzamelpunt om op een eenvoudige en veilige manier alle officiële informatie van de overheid in jouw persoonlijke mailbox te laten toekomen.

My eBox wordt gebruikt door federale, Vlaamse en lokale overheden om documenten (bv. brieven, attesten) te verzenden. Ook de briefwisseling voor jouw Groeipakketdossier kan je ontvangen via deze elektronische brievenbus.

Elke burger heeft vandaag al een eBox. Om deze brievenbus ook effectief in gebruik te nemen, moet je jouw eBox activeren. Eigenlijk komt het erop neer dat je je toestemming geeft. Dat kan snel en gemakkelijk via de website van de uitbetalers of via Mijn Burgerprofiel,

Zodra jij je toestemming gegeven hebt, zal alle communicatie over het Groeipakket altijd via de eBox verlopen. Dat geldt ook voor de communicatie met andere overheden die eBox gebruiken.

Veilige toegang tot eBox

De toegang tot eBox is beveiligd dankzij digitale sleutels: eID, token, of mobiel met de itsme-app.… Je kiest zelf de sleutel die jou het beste past. Klik hier voor informatie over aanmelden via CSAM bij de onlinediensten van de overheid.

Brieven worden drie jaar lang digitaal bewaard in je eBox. Wil je de mails en bijlagen archiveren, dan moet je die binnen de drie jaar na de ontvangstdatum opslaan op je computer, in the cloud of op een externe drager zoals bv. hard drive, server, USB-stick.

Voordelen van eBox

  • veilig: geen risico op cyberfraude
  • ecologisch: geen fysieke verzending, papier, drukwerk nodig
  • betrouwbaar: je privacy is beschermd
  • persoonlijk
  • snel: informatie meteen beschikbaar na verzending door je uitbetaler van het Groeipakket
  • overal en altijd toegankelijk
  • digitale opslagmogelijkheid

Hoe weet ik wanneer er een bericht in mijn eBox zit?

Bij de activering van je eBox kan je meldingen instellen die je ontvangt via een mailbox die je dagelijks gebruikt.

Toegang tot je eBox is ook mogelijk via private dienstverleners zoals Doccle, TrustO, KBC, BPost, in een partnership met de overheid. Zij werken met meldingen in hun app of ze vragen een mailadres waarop je een bericht kan ontvangen. Heb je meerdere mailboxen, dan kan je via elke dienstverlener een ander mailadres opgeven. Zo mis je zeker geen enkel nieuw bericht in eBox.