In de gemeente Wingene dromen ze al jaren van een ultieme dienstverlening: inwoners voordelen bieden zonder dat ze die zelf moeten aanvragen. In 2022 gingen ze op onderzoek naar hoe ze dat konden realiseren voor hun lokale geboortepremie.

Dit leidde in 2023 uiteindelijk tot het project Family ProEf, gesteund door Gemeente zonder Gemeentehuis. Samen met het Agentschap Uitbetaling Groeipakket willen de 44 deelnemende besturen lokale voordelen automatisch toekennen aan gezinnen met kinderen.

Gerichte voordelen zonder zorgen

Het doel van Family ProEf is om drempels weg te nemen en iedereen gelijke kansen te bieden. De initiatiefnemers willen (digitale) uitsluiting voorkomen en non take-up tegengaan. Elk gezin verdient het om toegang te hebben tot de voordelen waar ze recht op hebben.

In het project werken de lokale besturen en het Agentschap Uitbetaling Groeipakket samen aan verschillende aspecten van proactieve dienstverlening. Zo kunnen lokale besturen:

  • doelgroepen bepalen op basis van gegevens uit het Groeipakket
  • gezinnen gericht informeren over lokale voordelen
  • identificatiegegevens van gezinnen ontvangen
  • betaalbestanden met financiële gegevens ontvangen

Op dit moment maken ook Leuven, Gent, Ledegem, Westerlo, Roosdaal, Zele en Lanaken gebruik van de dienstverlening van het Agentschap Uitbetaling Groeipakket voor hun lokale voordelen.

De ambitie is om tegen het voorjaar van 2025 minstens 50 lokale besturen te bereiken.

Ontdek alles over Family ProEf.