Opgelet: er circuleren valse berichten over de coronatoeslag en andere toeslagen van het Groeipakket. Klik niet op de link als je een verdacht bericht ontvangt. Hoe herken je phishing?

Uit de persmededeling van het kabinet van de Vlaamse Minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding:

"De Vlaamse overheid heeft gisteren voor 326.489 kinderen in 177.840 dossiers een totaal van 11.176.232,85 euro aan Coronatoeslagen uitbetaald. Concreet heeft het Vlaams Parlement beslist om een coronatoeslag eenmalig en automatisch toe te kennen aan gezinnen die recht hebben op een Groeipakket en een inkomen hebben dat de grens van 31.605,89 euro per jaar niet overschrijdt. Voor gezinnen met drie kinderen betekent dit een extra financieel duwtje in de rug van maar liefst 105 euro, wat kan tellen in deze eindejaarsperiode.

Bij co-ouderschap met gelijkmatig verdeelde huisvesting komen beide ouders in een begunstigde(n)kern in aanmerking voor de helft van de toeslag. Zo kan er in deze situatie 17,50 euro per kind per ouder worden betaald.  

In principe staat het geld in de loop van de volgende dagen effectief op de rekening van de gezinnen die er recht op hebben. Wie deze storting heeft ontvangen, zal ook minder kans lopen om in de val te trappen van fraudeurs via phishingberichten. Er circuleren de laatste maanden immers regelmatig phishingberichten via sms en WhatsApp over de coronatoeslag. Als mensen zo’n bericht ontvangen, worden zij verzocht de link niet te openen en het bericht meteen te verwijderen. De uitbetalers van het Groeipakket communiceren immers niet over persoonlijke of financiële gegevens via sms en WhatsApp."